Geplaatst op04/04/2017 Bij In Muziekschool in beeld, Tips En770 Views

Children of Gaza, 22 april in de Oosterkerk Hoorn

Op zaterdagavond 22 april zal in de Oosterkerk te Hoorn de ruim 40 minuten durende liederencyclus Children of Gaza zijn wereldpremière beleven. Componist Eduard de Boer begeleidt daarbij de bekende Jordanees – Palestijnse sopraan Dima Bawab op de vleugel. Het concert begint om 20.00 uur.

De Boer koesterde al jarenlang de wens om een vocale compositie te wijden aan de leefomstandigheden van kinderen in de Gaza strook, en op zoek naar geschikte teksten stuitte hij op de website thehypertexts.com, beheerd door de Amerikaanse dichter Michael R. Burch. De toon van de gedichten die hij daar aantrof sprak hem bijzonder aan en daarom besloot hij contact te zoeken en het idee voor te leggen. Spontaan bood Michael Burch zijn medewerking aan om alle gedichten voor de cyclus te schrijven die nodig waren, waarbij de componist zijn wensen mocht uiten betreffende onderwerp, lengte en metrum van elk gedicht. Onmiddellijk daarna kreeg De Boer volkomen onverwachts een erfenis uit de nalatenschap van een niet lang daarvoor overleden vriend. En daarbovenop werd het moment waarop hij kon beginnen aan zijn reguliere opdrachtenwerk plotseling uitgesteld. Opeens beschikte de componist dus over een tekstdichter, geld en tijd!

Michael Burch schreef een aantal zeer aangrijpende gedichten in een eenvoudig en direct aansprekend idioom, en elk gedicht dat klaar was werd door Eduard de Boer meteen op muziek gezet. Michael bleek daarbij niet alleen een zeer bewogen en gedreven dichter te zijn, maar daarbij ook heel flexibel en behulpzaam, en dat gaf de componist de mogelijkheid om een geheel te creëren met een muzikale spanningsboog van begin tot eind. Binnen tweeënhalve maand ontstond zo de gehele cyclus, en tekst en muziek samen zijn hierdoor heel indringend geworden.

Zodra de compositie klaar was, zocht De Boer contact met de bekende Jordanees – Palestijnse sopraan Dima Bawab, die meteen enthousiast reageerde en zeer gemotiveerd bleek om de liederen uit te voeren. Ze heeft ook al lang van te voren haar agenda vrijgehouden om voor het geven van de première naar Nederland te komen.

Voor de pauze geeft Eduard de Boer een toelichting op het werk, aan de hand van een vijftal Palestijnse melodieën die er in verwerkt zijn, en zullen hij en Dima Bawab een aantal liedfragmenten laten horen. Na de pauze volgt de wereldpremière van de liederencyclus.

Kaartjes kosten in de kerk, op de dag van het concert, € 12,50. In de voorverkoop kosten ze € 10, te reserveren door een e-mail te sturen naar alexander@comitas.org.