Ronald Spanjaardt

Op mijn 10de ben ik begonnen met gitaarspelen. Mijn ouders vroegen: “ Wat wil je leren spelen?” Ik wilde zelf graag liedjes maken en spelen, dus koos ik gitaar.

Toen ik na twee jaar wat akkoorden kon tokkelen en mezelf dus kon begeleiden begon het schrijven van liedjes. Het is heel leuk om iets te maken wat er nog niet is. Ik geloof dat ik dat het allerleukste vind van muziek maken. Noem het ontwerpen of componeren, noem het creëren. Iets maken dat klopt.

Die kick of dat gevoel van voldoening gun ik alle spelers. Dat kan ook met bestaande muziek van anderen. Je leert je een melodie eigen maken die anderen weer kunnen mee neuriën.

Ik kwam bij het schoolcabaret en deed sketches met eigen liedjes. Toen merkte ik hoe leuk het is om voor publiek te spelen. Ik formeerde een paar keer een band en leerde naast gitaar ook elektrisch gitaar, basgitaar en mondharmonica spelen. We speelden op diverse podia in ik genoot van het plannen maken en schrijven en samen met een groep muziek maken. Ik luisterde naar The Who, Muddy Waters, Elvis Presley, Paul Mccartney, Eric Clapton. Wat later kwam daar de klassieke muziek bij en de wereldmuziek van Paco de Lucia (flamenco) en Astor Piazolla (Argentijnse tango op de bandoneon).

Op mijn 17 besloot ik toelatingsexamen voor het conservatorium te doen. Ik heb gestudeerd aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag en later nog drie jaar in Rotterdam. Omdat er niet zo veel werk was voor musici, heb ik ook de Pabo gedaan. Ik ben dus ook al bijna 25 jaar meester op een basisschool.

De Spaanse gitaar is voor mij wat de Nymbus 2000 voor Harry Potter was. Je kunt ermee ‘vliegen’ en ‘zwerkbalwedstrijden winnen’  en sluit vriendschappen voor het leven. Met je eigen matties, met vele componisten, tekstschrijvers. En singer/songwriters. Met je publiek of, in mijn geval, met je eigen klas.

Soms organiseer ik een project waarbij muziekschool en basisscholen en kindertheater met zang, dans en toneel samenkomen met een echte voorstelling in de Parkschouwburg.

Ik ben nu gitaardocent, meester op een basisschool en muziekmeester op verschillende scholen.

Ik vind het enorm belangrijk dat ieder kind in aanraking komt met muziek. Muziek verbindt mensen en het maakt je slim en gelukkig!


 

0080

Gitaar akoestisch

39

Maandag, Dinsdag, Woensdag, Vrijdag

Muziekschool Boedijn, Wijkcentrum Kersenboogerd, de Kreek

Meer informatie

0015

Mondharmonica

39

Vrijdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie

0095

Ukelele

39

Maandag, Woensdag

Muziekschool Boedijn

Meer informatie